Derby info

Er du ikke helt sikker på hva roller derby er? Kanskje du bare har sett “Whip It!”? Eller en av de mer tøysete exploitation-godbitene fra det gale 70-tallet?

Uansett, her kommer en kjapp innføring i roller derby :)

Spillet i svært korte trekk

I motsetning til sin opprinnelse, så spilles dagens roller derby på flate baner – kalt flat tracks. En kamp i roller derby kalles for en bout, som er delt inn i to omganger a 30 minutter. Hver omgang er så delt inn i jams (runder) som varer i opptil 2 minutter hver. Det er 30 sekunders pause mellom hver jam (runde).

Hvert lag stiller med en jammer og fire blockere, som altså går på gode gammeldagse rulleskøyter (ikke roller blades). Jobben til jammeren, som har en stjerne på hjelmen, er å komme seg gjennom feltet med blockere (også kalt for “pack”). Den første jammeren som kommer seg gjennom blir lead jammer og hun kan da begynne å sanke poeng for laget. For hver motspillers hofter jammeren passerer etter dette får hun ett poeng. Jammeren kan når som helst innenfor de to minuttene en jam (runde) varer, avslutte den. Det gjøres ved å slå hendene mot hoftene.

Blockerne skal hjelpe lagets jammer frem og gjennom motstanderens pack og samtidig forhindre at jammeren til det andre laget kommer seg gjennom. Det fins en blocker med en stripete hette på hjelmen – denne kalles for en pivot, og har hovedansvaret for taktikk og avgjørelser under jammen. En pivot kan også overta stjernetrekket til jammeren dersom pivoten har en bedre posisjon enn jammeren.

I tillegg til de 10 spillerne er det en hel haug med folk som trengs for å holde oversikt. Det fins nemlig over 600 regler i roller derby og ting går veldig fort på skøyter. I midten av banen samt på utsiden av banen fins det flere gutter eller jenter i sort- og hvitstripete skjorter. Dette er de offisielle dommerne og pga draktene deres blir de ofte omtalt som sebraer. I tillegg til dommerne fins det en gjeng NSOer. NSO står for non skating official og hver bout har et sted mellom 10-14 av disse, som omtales som flamingoer fordi de går rundt i rosa skjorter.

Flat track roller derby regler (Reglene i pdfen er hentet fra Women’s Flat Track Derby Association)

Historie

Leo A. Selzer dras frem som grunnleggeren av roller derby da han i 1935 arrangerte en utholdenhetskonkurranse i rulleskøyter. Målet var å fullføre 57.000 runder, som tilsvarer noe sånt som USA på tvers. I 1937 tok konkurransen en ny form og gikk fra utholdenhet til en sport med to lag som spilte mot hverandre, på en skråstilt bane. Her var det også blandet slik at menn og kvinner spilte annenhver jam.

Roller derby fikk raskt rykte på seg for å være både aggressivt og tøft og spillet var svært populært utover 40- og 50-tallet. Men på 70-tallet døde interessen ut. Og til tross for TV-overføring av bouts, hvor de også la inn underholdningselementer med likhetstrekk fra wrestling, hjalp dette lite.

Dagens roller derby-utgave gjenoppstod i 2001 i Austin, Texas. Den generelle strukturen er den samme som tidligere, men det fins kun kvinnelag. Roller derby har også utviklet seg fra å være en mer underholdningsdrevet aktivitet til å bli en seriøs idrett.

I Norge fikk vi vårt første roller derby lag i 2010 da Nidaros Roller Derby i Trondheim oppstod. Siden da har det kommet flere lag til, som f.eks. Oslo Roller Derby, Oil City Rollers i Stavanger, Wet City Rollers i Bergen og Arctic Roller Derby i Tromsø.

Norges aller første offisielle bout ble arrangert i Trondheim 7. juli 2012 og var mellom Nidaros Roller Derby og Oslo Roller Derby. Oslos første hjemmebout ble arrangert 20. april i år mot Gothenburg Roller Derby. Det er til og med et eget landslag på gang for roller derby i Norge.